WELCOME TO MY BLOG...

BLOG INI TIADA KENA MENGENA DIANTARA HIDUP ATAU PUN TELAH MATI..SEGALA KESULITAN AMATLAH DIKESALI..

Pages

IKLAN-IKLAN MENARIK

Sunday, 4 March 2012

HOBI BARU...MEMBACA(NOVEL)



Salam,




Ntah macam mana aku leh terjebak ngan novel. Mungkin sebab 'si dia' yang mengajar aku kot. For 1st time ever aku baca novel. Tahniah untuk diri aku. Novel bersejarah ni bertajuk "Cinta Perisa Dia" karya Lynn Dayana (hehe not bad la). Baru nak berjinak-jinak. Tapi makan masa la aku nak meghabiskan satu buku pun. Sebab utana adalah kemalasan untuk membaca. Sebelum-sebelum ni aku banyak membaca buku motivasi & pengetahuan Am je.

Dalam masa sama aku masih mencari cerita-cerita yang menarik dan setakat ni belum jumpa novel yang ada 'x factor". Susah jugak nak cari novel jenis ni.

Apa-apa pun membaca amalan mulia (haha).
Sekian sahaja wahai sahabat semua.Jumpa lagi di lain 'entry' 

Tuesday, 4 October 2011

BUNGA-BUNGA PUTRAJAYA...

Sori la lambat gila nak update program ni...Pesta Bunga Putrajaya @ Floria 2011pertunjukan bunga dan taman yang terulung di Malaysia. FLORIA sekali lagi akan diadakan di Pesisiran Tasik, Presint 2, Putrajaya dan berlangsung dari 9hb-17hb Julai 2011..wahh best o0o dapat jalan-jalan sambil di kelilingi oleh bunga...Tema untuk tahun  2011 ni bunga kesukaan ramai,Bunga Ros...Aku pun x lepaskan peluang bercengkerama bersama buah hati di sekitar fiesta tersebut (haha)..Malam plak ada men bunga api...bertambah meriah la...Bunga pun segar bugar....Keadaan bleh tahan la sesak ngan umat manusia yang x mahu melepaskan peluang sebegini....s0 mari kita terjah gambar di bawah...


Cantik la Roses Pink itu...memang menarik...




oh tidakkk dia muncul lagi....ni kat dalam dewan....dorang wat pameran pelamin bertema kan Roses...mmg sweet la...




memang menarik la kan...





Dah penat berjalan dan kaki pun lengoh yang teramat meh le memanjakan kaki pulak...fuhhh lega beb.

PESTA FAMILY SEKITAR TAIPING.....


Setelah sekian lama menyepi dan tak buka ini blog...wah cpt juga ye berhabuk dan sawang...haha
Setakat ni life berjalan seperti biasa...5 hari kerja 2 hari cuti..terbaekk (haha)..Cuma apa yang aku plan kurang menjadi la...Btol la kata Akill Hyaai perancangan Allah lagi berkuasa....Mood raya kat kampung masih membara w/pun dah sebulan berlalu...rindu ny akat kampung halaman..ohh tidak...



Bicara pasal kampung ni....adik ak tag gambar kat "fB" 1 fmily berkelah mkn pizza...waduhh mmg jeles gue...nampak riak wajah gembira kat muka sorang2 tu...Biasala anak perantaun macam aku ni dapat tgk kegembiraan mereka dalam gambar je la...nsib bek la zaman dah cginh...rndu je leh kol @ guna apa saja teknologi bg melepaskan rindu kat keluarga...
zaman dah berubah (bak kata kwan aku)...Aku ngan adik ak sorg lagi je tercampak jauh mencari sesuap nasi..(aouchhh ayat sedih)....

wah happy btol dapat nek itik kat taman tasik tu...siap angkat peace lg...maka terserlah lah gigi x gosok
sebulan mereka...haha


mak aku dengan perut kenyang nya bergambar control ayu....cover perut mak oiii...happy sguh fmly aku ni masa tu x ingat apa dah....apa2 pun harap family aku terus bahagia begini...aminnn..



Friday, 12 August 2011

Proton GEN-2 DiTop Gear


Proton GEN-2 overall verdict

Proton GEN-2
Rated 9 out of 20

Additional Info

  • That sounds like an illegal muscle-building milkshake. Should we call the IOC?
  • Click here to find out more!
  • Our buying tip

    There are far newer cars out there. Even newer Protons for goodness’ sake
The Proton Gen-2 was the first indication that Proton might be capable of building a car that wasn’t completely dreadful. But it’s out of date now, and still wasn’t much cop way back when.
  • Comfort

    It's not going to come as much of a surprise from a cheap car from Malaysia's other manufacturer, but there's far too little refinement in the Gen-2 for this day and age. Engine noise is particularly intrusive.
    Rated 10 out of 20
  • Performance

    There are just two petrol engines available, and the smaller 1.3-litre's 94bhp just isn't up to the job. Go for the 110bhp 1.6-litre if you must. It's still rough and slow, but remains the lesser of two evils.
    Rated 10 out of 20
  • Cool

    Only very, very old people buy Protons, a regrettable fact that the company itself concedes. And if the Gen-2 can't even make coffin dodgers look any cooler it's not going to do much for you is it?
    Rated 6 out of 20
  • Quality

    Despite a veneer of modernity there are still serious question marks over the fundamental reliability of the Gen-2. We've had one break down on us for a start.
    Rated 9 out of 20
  • Handling

    Proton owns Lotus and makes the most of this by getting plenty of consultancy from the world renowned handling experts. So the Gen-2 does better than you'd expect, with plenty of grip and very little body roll.
    Rated 10 out of 20
  • Practicality

    There's a decent sized boot at 370litres and plenty of legroom in both the front and rear. The Gen-2's only real letdown is a lack of rear headroom courtesy of that sloping roofline.
    Rated 11 out of 20
  • Running costs

    With around 40mpg available on a tank and group seven insurance, the Gen-2 is a fairly cheap car to run. The catch, however, is that it's complete lack of desirability ensures the resale value will be a real kick in the teeth.

Thursday, 11 August 2011

FACEBOOK DI ANCAM??

myMetro | Anonymous mahu bunuh Facebook


SAN FRANCISCO: Kumpulan serpihan penggodam terkenal Anonymous mengumpulkan sokongan, semalam dalam rancangan untuk ‘membunuh’ rangkaian laman sesawang sosial, Facebook.Rakaman video YouTube dilabel sebagai mesej daripada Anonymous mendakwa ‘Operasi Facebook’ akan berlangsung pada 5 November untuk memusnahkan rangkaian sosial itu kerana mencemari hak peribadi penggunanya. Jurucakap Anonymous berkata, bagaimanapun, ketua kumpulan itu tidak pasti sejauh mana keseriusan ancaman berkenaan kerana kumpulan terbabit tidak mempunyai struktur arahan yang tegas dan anggotanya merahsiakan identiti mereka. Video itu menuduh Facebook menyimpan data yang dihantar pengguna dan malah berkongsinya dengan agensi penguat kuasa. “Sertai kami dan bunuh Facebook demi hak peribadi anda,” kata jurucakap dalam video itu. - AFP

MISI BERJAYA PADA RAMADHAN KE-11

Hari ni telah masuk Ramadhan ke-12 bersamaan 12 Ogos 2011. So, sepanjang 11 hari berpuasa ni alhamdulillah semua nya berjalan lancar. Dan sepanjang 11hari ni la semua juadah berbuka aku adalah lauk "tunjuk-tunjuk" hehehe...Biasa la orang bujang yang x expert dalam bidang masakan macam nj la. Nyesal jugak dulu kat kampung x nak ushar2 mak aku masak. Laki ni memang liat skit nak masuk dapur kan (lumrah hidup kot). Flash back peristiwa semalam.


Bazar Ramadhan yang menjadi hala tuju juadah berbuka aku kat Presint 2, Putrjaya. Sebab situ la dekat ngan umah aku pun. tepat pukul 5 dengan sepantas kilat aku punch card. Punya la nak balik awal kan padahal x memasak pun. Tapi aku rasa ni menjadi tabiat pekerja di bulan puasa ni berlumba2 nak keluar awal. Bila puasa je jalan2 raya akan menjadi sangat sesak (nasib aku naik moto je) tapi susah gak nak mencilok sebab aku dah kehilangan jiwa merempit yang sehingga kini masih menanti mood itu kembali kepada ku. Tapi x pela aku dah besar panjang xnak la benda2 macam tu menular dalam diri aku lagi.Haha panjang plak aku merapu sebelum ke Bazar Ramadhan ni kan.


Sebelum balik keja tu aku dah sembahyang siap2 takut balik umah nanti overdose langsung tertinggal plak. Dengan jiwa yang tenang dan cuaca yang panas aku menuju ke bazar. Fuh ramai nya umat manusia. Ingatkan aku org pertama sampai. Seperti biasa Mutabak Keramat sudah ada ramai orang org beratur panjang. "Ramadhan ke-11 pun ramai lg org makan murtabak yang sama" bentak hati ku. Kenapa aku berkata begitu,sebab aku teringan sangat nak beli tapi memandangkan ramai sangat yang beratur aku memilih langkah bijak dengan mencari murtabak brand laen.Bukan apa x sanggup nak beratur memandangkan cuaca yang panas. Kempunan nak makan "Murtabak Keramat" kali ni. Aku melangkah lagi mencari menu apa yang aku nak makan. Kebiasaan nya aku x plan sangat nak makan apa.




Gerai demi gerai aku lalu. Aweks demi aweks aku berselisih tapi masih buntu nak beli apa untuk juadah berbuka nanti. Akhirnya, gerai makcik ni membuat kaki aku tiba2 terhenti. Eh banyak juga lauk ye. Makciik, saya nak lauk sotong RM3. Dengan penuh cermat makcik tersebut membungkus lauk itu. Yes dah dapt satu lauk dan misi seterusnya mencari kuih muih dan air. Aku melangkah lagi, di kepala kepala aku bermain2 soalan "best nya kalau ada family kat umah ni". Bleh berbuka beramai2. 


Sambil2 mengatur langkah yang perlahan mata ni di hidangkan dengan pelbagai pemandangan, Ok, aku dah nampak gerai air yang mcm best dan yang penting harga berpatutan. "Bang bagi air jagung sebungkus". Ok dik siap. Nah bang RM2. Kali tanpa berfikir panjang aku mencari gerai murtabak yang lain.Jumpa pun, orang pun x ramai sangat. Muratbak Dato' Keramat nama diberi. Aku beli dua keping.


   


Dan sekarang masa untuk pulang. Semua benda yang aku nak makan telah dibeli. 10 minit duk atas moto sampi lah ke rumah tempat paling best kat dunia ni. Betul la kata pepatah Rumah ku , Syurga ku. Salin baju dan masak nasi menjadi aktiviti aku bila sampai kat umah. Setel semua tu baru la bleh rehat. 
Sejam lagi baru masuk waktu berbuka. Exited nya kerana hampir berjaya menghabiskan puasa untuk yang ke11 kali nya. Tungu punya tunggu, azan telah berkumandang menandakan telah masuk waktu berbuka. Dengan penuh tertib aku menjamu selera (coverline) hehe.. Sedap nya lauk2 ni. dan yang paling penting aku berjaya menempuh puasa ke-11 dengan lancar.


Alhamdullilah...

Wednesday, 10 August 2011

GLASIER RUNTUH...


Detik-detik glasier runtuh di Alaska

BEBERAPA pelancong yang menaiki sebuah bot dapat menyaksikan detik-detik runtuhan sebuah glasier di Tracy Arm-Fords Terror Wilderness, Alaska baru-baru ini.


ANCHORAGE, Alaska - Sekumpulan pelancong yang menaiki sebuah bot melihat runtuhan sebuah glasier di Tracy Arm-Fords Terror Wilderness, Alaska, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Kejadian itu berlaku beberapa meter dari runtuhan glasier tersebut yang berlaku baru-baru ini.
Seorang penumpang wanita patah kaki selepas dia tercampak di bahagian dek akibat pergerakan air.
Kawasan glasier itu di Teluk Alaska amat popular sebagai destinasi pelancong